Hoe gaat je huidige pensioen over naar de nieuwe pensioenregeling?

17 juli 2024
Logo Onderweg-naar-nieuw-pensioen

De nieuwe pensioenregeling gaat in op 1 januari 2027. Sociale partners (Achmea en de vakbonden), maakten daarvoor een paar belangrijke afspraken met elkaar. Je las er waarschijnlijk al meer over in ons nieuwsbericht hierover. Komende tijd publiceren Achmea en de vakbonden 4 artikelen waarin stap voor stap de belangrijkste veranderingen worden beschreven. Wij plaatsen de artikelen ook op onze website, zodat al onze deelnemers en pensioengerechtigden op de hoogte blijven. Lees vooral mee!

  1. De belangrijkste kenmerken van de nieuwe regeling
  2. Dit verandert er in de opbouwfase van jouw pensioen…
  3. … en dit verandert er in de uitkeringsfase van jouw pensioen.
  4. Hoe zetten we jouw huidige pensioen om naar de nieuwe regeling (invaren)?

Het laatste artikel, artikel 4, is vanochtend geplaatst en kun je hieronder lezen. In het artikel staat ook een verwijzing naar een bijlage waarin vragen en antwoorden staan die bij de eerste 3 artikelen zijn gesteld.

In het najaar komen we met meer informatie. Houd onze website en de nieuwsbrieven in de gaten!

De verwachting is namelijk dat sociale partners dan het Transitieplan in concept hebben afgerond. In dit plan staan alle afspraken die zij met elkaar gemaakt hebben. Voordat het plan definitief is, zullen eerst nog de vertegenwoordigers van ex-werknemers (gewezen deelnemers) en pensioengerechtigden worden geraadpleegd. Zij hebben het zogenaamde hoorrecht bij sociale partners. Bij Achmea worden pensioengerechtigden vertegenwoordigd door de Achmea Gepensioneerden Vereniging. De ex-werknemers worden vertegenwoordigd door de Vereniging Slapers Pensioenfonds Achmea.Ook medewerkers en vakbondsleden worden geraadpleegd. 

Heb je na het lezen van het artikel nog vragen? Neem contact met ons op. We helpen je graag verder. 

Artikel 4: Hoe gaat je huidige pensioen over naar de nieuwe regeling?

Het pensioen dat je heb opgebouwd, gaat naar de nieuwe pensioenregeling.

Het pensioen dat je nu hebt opgebouwd is voor ouderdomspensioen en pensioen voor je eventuele partner en kinderen als je komt te overlijden. Dit totale opgebouwde pensioen gaat allemaal naar één persoonlijk pensioenvermogen in de nieuwe regeling. Dat geldt voor alle deelnemers en pensioengerechtigden! Dus voor (oud-)medewerkers van Achmea, maar ook voor deelnemers die al een pensioenuitkering ontvangen. Dit persoonlijk pensioenvermogen is, net als in de huidige regeling, bestemd voor jouw eigen pensioenuitkering en voor de pensioenen voor je eventuele partner en kinderen als je komt te overlijden.

Ontvang je al een pensioenuitkering en heb je eigen keuzes gemaakt bij je pensionering? Zoals AOW-compensatie of een hoog/laag-uitkering? Die keuzes blijven behouden in de nieuwe regeling.

Het pensioenfonds belegt je pensioenvermogen zowel in de opbouw- als in de uitkeringsfase.  Als je met pensioen bent, heb je geen beleggingskeuzes. Voor deze hele groep wordt hetzelfde belegd. Als je pensioen nog niet is ingegaan, kun je kiezen voor iets meer of minder risico in het beleggen van je pensioenvermogen. Het pensioenfonds begeleidt je bij deze keuze. Achmea en de vakbonden vragen het pensioenfonds om hier een standaardkeuze voor in te stellen. Zo hoef je niet te kiezen als je dat niet wilt.

Bij het omzetten van de pensioenen gaat 4% van het pensioenvermogen van alle pensioengerechtigden naar een aparte pot: de risicodelingsreserve. Zo dragen alle pensioengerechtigden vanaf de start van de nieuwe regeling samen bij aan het voorkomen van pensioenverlagingen. In het vorige artikel vertelden we hier meer over.

Bij het omzetten gaat geen geld verloren.

Het fonds rekent nauwkeurig uit wat de waarde is van het pensioen dat je hebt opgebouwd. Jouw waarde gaat op 1 januari 2027 over naar de nieuwe regeling. Dat betekent dat pensioengerechtigden minimaal dezelfde uitkering houden direct na de overgang. Deelnemers houden minimaal dezelfde verwachte uitkering direct na de overgang.

Vervolgens tellen we de waardes van alle persoonlijke pensioenen bij elkaar op. Daar voegen we geld aan toe dat nodig is voor speciale bestemmingen. Bijvoorbeeld wettelijke reserves voor kosten en onverwachte uitgaven. Dat totale bedrag vergelijken we met het geld dat we in kas hebben.

Pensioenfonds Achmea staat er op dit moment financieel goed voor. Er is nu meer vermogen dan nodig is voor alle pensioenen. Er is dus een goede kans dat er meer geld in kas is dan de waardes van alle pensioenen en speciale bestemmingen bij elkaar. In dat geval wordt het geld dat over is evenwichtig over alle deelnemers en pensioengerechtigden verdeeld. Achmea en de vakbonden moeten nog precieze afspraken maken hoe dat geld verdeeld wordt. Deze afspraken schrijven Achmea en de vakbonden straks op in het Transitieplan. Dat Transitieplan zal in de loop van dit jaar ter stemming aan vakbondsleden worden voorgelegd.

We willen zorgen voor een eerlijke overstap voor iedereen.

In de nieuwe regeling hangt de hoogte van je pensioen af van hoe lang we het geld voor je pensioen kunnen beleggen. Hoe langer, hoe meer kans er is op een hoge opbrengst. De nieuwe regeling is dus gunstig voor jongeren. Hun geld kunnen we nog lang beleggen.

Ga je bijna met pensioen? Dan maakt de overstap naar de nieuwe regeling niet zoveel uit. Je hebt het grootste deel van je pensioen namelijk al opgebouwd.

De groep tussen de jongeren en de ouderen kan nadeel (of minder voordeel) hebben van de overstap naar de nieuwe regeling. Deze groep heeft nog een aantal jaren opbouw te gaan en heeft niet hetzelfde voordeel van heel lang beleggen als de jongeren. Achmea en de vakbonden willen dat de overstap zo eerlijk mogelijk is voor iedereen en kijken of deze groep een compensatie moet krijgen. Wie een compensatie krijgt, hoeveel dat dan is en hoe dat betaald wordt, spreken Achmea en de vakbonden nog met elkaar af. Ook dit staat straks in het Transitieplan waarover Achmea en de vakbonden nog aan het onderhandelen zijn.

Ben je 58 jaar of ouder op 1 januari 2027 (maar nog niet met pensioen)?

In het vorige artikel vertelden we dat je in de nieuwe regeling op je 58e een voorlopige keuze maakt voor een variabel of een vast pensioen. We legden ook uit wat een variabele en een vaste uitkering is. Ben je 58 jaar of ouder op 1 januari 2027? Dan moet je bij de start van de nieuwe pensioenregeling meteen de voorlopige keuze maken tussen een variabele of een vaste uitkering. Het pensioenfonds begeleidt je daarbij.

Ben je op 1 januari 2027 met pensioen?

Dan krijg je eenmalig de keuze tussen een variabele en een vaste pensioenuitkering.

Dat is wettelijk zo geregeld. Die keuze maak je in de loop van 2027. Ook hierbij kun je rekenen op begeleiding van het pensioenfonds.

Pensioenfonds Achmea biedt alleen een variabel pensioen aan.

Achmea en de vakbonden kiezen voor de variabele uitkering als standaarduitkering. Dit levert voor de meeste deelnemers naar verwachting de best passende pensioenuitkering op. De pensioenen hebben dan namelijk uitzicht op een jaarlijkse verhoging en een relatief kleine kans op verlaging. Als je geen (voorlopige) keuze maakt, gaan we er daarom vanuit dat je een variabele uitkering wil.

Wees je er overigens bewust van dat de huidige uitkering ook geen vaste, in de zin van gegarandeerde, uitkering is. Je leest daar meer over op de website van Pensioenfonds Achmea.

Wil je een vast pensioen, dan kun je je pensioenvermogen meenemen.

Je koopt dan bij een andere pensioenuitvoerder je pensioen aan. We noemen dat ‘shoppen’. Het pensioenfonds maakt je pensioenvermogen dan over naar de pensioenuitvoerder waar jij je vaste pensioenuitkering hebt geregeld. Dat kan bijvoorbeeld bij een verzekeraar. 

Meer informatie vind je op pensioenduidelijkheid.nl en op de website van Pensioenfonds Achmea.

 

 

 

 

 

Chat