Binnenkort met pensioen

Ben jij al klaar voor je pensioen? Nog een tijdje en dan kan je …. Denk je er al wel eens over na? Niet meer hoeven werken, je tijd invullen zoals jij dat wil: meer tijd voor familie, vrienden, die ene hobby of voor vrijwilligerswerk? Een goed vooruitzicht, toch?!

Dan is het wel zo prettig als je nu al weet wat financieel mogelijk is. Wij helpen je daarom graag om je pensioensituatie helder te krijgen. En je pensioen op jouw persoonlijke situatie af te stemmen.

Ontdek het in 3 snelle stappen!

1. Weet wat je kan

Als je nu al weet hoeveel inkomen je na je pensioen hebt, dan kan je met een gerust hart plannen maken.

Je inkomen komt straks uit verschillende bronnen

  • AOW

    Je ontvangt straks een AOW-uitkering van de overheid. In 2024 is de AOW-leeftijd 67 jaar. Dat blijft in ieder geval zo tot en met 2027. In 2028 stijgt de AOW-leeftijd naar 67 jaar en 3 maanden en dat blijft zo in 2029 en 2030. Als de levensverwachting verder stijgt, stijgt na 2030 ook de AOW-leeftijd. Kijk welke AOW-leeftijd voor jou geldt én voor meer informatie op de website van de Sociale verzekeringsbank.

  • Pensioen van Pensioenfonds Achmea

    Mijn pensioen is jouw persoonlijke pensioenportaal van Pensioenfonds Achmea. Inloggen doe je eenvoudig en veilig met je DigiD. Op Mijn pensioen vind je altijd de laatste gegevens over je pensioen en hoeveel pensioen je straks krijgt. Met de pensioenplanner maak je eenvoudig een berekening van je pensioen en zie je wat het effect is van de verschillende keuzes die je hebt. Je kunt bijvoorbeeld kiezen om je pensioen eerder te laten ingaan, extra pensioen te kopen tot je AOW of eerst een hoger en daarna een lager pensioen. Ook vind je in Mijn archief belangrijke documenten zoals je pensioenoverzicht (UPO). Let op, de bedragen in Mijn pensioen zijn een indicatie en kunnen nog veranderen.

  • Pensioen via andere werkgever(s)

    Heb je eerder pensioen opgebouwd bij één of meer werkgevers en heb je dit pensioen niet laten overdragen naar ons? Dan krijg je ook pensioen van je oude pensioenregeling(en). Deze vind je terug op mijnpensioenoverzicht.nl.

  • Aanvullend inkomen

    Heb je een koopsompolis, lijfrente of ander appeltje voor de dorst via bijvoorbeeld banksparen? Een erfenis? Of een eigen huis dat (bijna) is afbetaald? Ook dat is inkomen voor later. Vraag een financieel adviseur om alles voor je op een rij te zetten. Ben je ouder dan 60 jaar en werk je nog bij Achmea? Je hebt dan volgens de cao recht op een financieel advies van financieel communicatiebureau Comminz. De werkgever betaalt voor jou Financieel Inzicht of Financieel Inzicht+. Comminz werkt dan 1 of 2 persoonlijke financiële toekomstscenario’s voor je uit en licht dat in een persoonlijk gesprek toe. Kijk op Achmeanet bij mijnleeromgeving voor meer informatie.

Maak je pensioenplaatje compleet

Op mijnpensioenoverzicht.nl lees je hoeveel pensioen je in totaal bij je werkgever(s) hebt opgebouwd, inclusief de AOW. Log in met je DigiD. Je ziet wat je bruto kan verwachten en een schatting van wat dit netto wordt. Je kan ook het pensioen van je eventuele partner bekijken. Zo heb je een totaaloverzicht. Je kan het pensioen dat je bij eerdere werkgevers opbouwde toevoegen op Mijn pensioen. Zo maak je je pensioenplaatje compleet en zie je hoeveel pensioen je straks in totaal krijgt. Aanvullend inkomen dat je zelf hebt geregeld, zie je helaas niet.

Je vindt je pensioenbedragen op verschillende plekken

  • Pensioenplanner: maak voorbeeldberekeningen in Mijn pensioen
  • Uniform Pensioenoverzicht (UPO): jouw pensioengegevens bij Pensioenfonds Achmea vind je in Mijn pensioen bij Mijn archief.
  • Pensioendesk: neem gerust contact met ons op voor al je vragen over je pensioen bij Pensioenfonds Achmea.

Bekijk ook ons webinar 'Bijna met pensioen'

Op deze pagina kun je het webinar bekijken. Je vindt er ook een overzicht met vragen die in het webinar gesteld zijn en de antwoorden daarop.

2. Maak je keuzes

Je arbeidscontract bij Achmea of InShared loopt tot de dag dat je AOW krijgt. Bij ons is de pensioenleeftijd 68 jaar. Maar je kunt al vanaf je 55e met pensioen gaan. Je krijgt dan wel minder pensioen. We moeten je pensioen namelijk langer uitbetalen. Je bouwt ook minder lang pensioen op. Eerder met pensioen gaan heeft dus financiële gevolgen. Je krijgt ook niet direct AOW.

Welke keuzes heb je voor je pensioen?

Je vindt al je keuzemogelijkheden in het pensioenreglement in laag 3 van Pensioen 1-2-3. Een verkorte versie vind je bij met pensioen gaan.

Wat betekenen je keuzes voor je pensioen?

Ga naar Mijn pensioen en log in met je DigiD. In Mijn pensioen vind je onder andere de pensioenplanner. Met deze rekentool kan je een berekening van je pensioen maken. Maak de keuzes voor jouw pensioen en je ziet direct wat je pensioen bruto en netto per maand wordt. Let op, de bedragen die je ziet, zijn slechts een indicatie en kunnen nog wijzigen.

Kom je er niet uit?

Neem voor al je vragen over je pensioen bij Pensioenfonds Achmea contact met ons op. We helpen je graag!

Dit zijn andere organisaties waar je terecht kunt voor meer informatie over je pensioen

Regel zelf online het aanvragen van je pensioen

Je ontvangt ongeveer een half jaar voor je 68e verjaardag automatisch informatie van ons met uitleg over wat te doen. De ingang van je pensioen vraag je eenvoudig aan met Online pensioneren via Mijn pensioen. Doe dit minimaal 3 en maximaal 12 maanden voor de datum dat je met pensioen wil gaan. Je geeft online al jouw pensioenkeuzes door. Je ziet dan direct de hoogte van je pensioen.

Wil je eerder met pensioen? Ga ook dan naar Online pensioneren in Mijn pensioen en vraag je pensioen aan. Let op, de bedragen die je ziet in Mijn pensioen zijn slechts een indicatie en kunnen nog wijzigen.

Heb je alle keuzes gemaakt? Stuur de aanvraag dan naar Pensioenfonds Achmea. Bij Online pensioneren staat precies hoe dat werkt en wat je mee moet sturen. Let op, wil je het partnerpensioen omruilen voor extra ouderdomspensioen? Dan moet je partner ook een handtekening zetten. We willen dan ook een kopie-ID van je partner.

Je krijgt van ons een bevestiging als de gegevens zijn ontvangen.

In de maand voordat je met pensioen gaat, krijg je een overzicht van je definitieve brutopensioen. We rekenen dan met de laatste gegevens. Je krijgt een overzicht van je nettopensioen als je je 1e uitkering ontvangt (rond de 23e van de maand waarin je pensioen ingaat).

Na je eerste pensioenuitkering en elke keer als deze wijzigt, ontvang je van ons een pensioenspecificatie. Die vind je in Mijn pensioen of op papier, afhankelijk van je keuze. Meestal ontvang je de specificatie enkele dagen na uitbetaling van je pensioen.

Achmea heeft een gepensioneerdenvereniging

Geïnteresseerd? Kijk op ageevee.nl, de website van de Achmea Gepensioneerden Vereniging.

3. Gepensioneerd. En dan?

En dan is het zo ver: je gaat met pensioen. Vanaf je pensioendatum krijg je voortaan iedere maand je pensioen. Zolang je leeft. Verder krijg je elk jaar een jaaropgave van ons. Deze heb je nodig voor de Belastingdienst. Ook krijg je bij elke wijziging van je pensioen een specificatie van je uitkering. Meestal ontvang je die enkele dagen na de uitbetaling.

Kijk op deze website bij Mijn pensioen voor informatie

Onder met pensioen zijn lees je wat het voor je pensioen betekent als er iets verandert in je persoonlijke situatie. Of wat er voor je nabestaanden is geregeld als je overlijdt. Veranderingen in je persoonlijke gegevens geef je eenvoudig door via Mijn pensioen. Je logt makkelijk en veilig in met je DigiD.

Inspiratie nodig voor de invulling van je pensioen?

Als je zo lang hebt gewerkt, is met pensioen gaan voor veel mensen best wel even wennen. Gelukkig kan je je op allerlei manieren voorbereiden op deze nieuwe levensfase, bijvoorbeeld door de cursus ‘Pensioen in Zicht’ te volgen. Deze mag je samen met je partner volgen. Of kijk op leefjepensioen.nl hoe andere gepensioneerden hun vrije tijd invullen. Inspiratie genoeg!

Wij wensen je in ieder geval nu alvast een prachtige oude dag in alle gezondheid.

Binnenkort met pensioen?

Je kunt je pensioen aanpassen aan je eigen wensen. Om dat voor elkaar te krijgen, heb je verschillende keuzemogelijkheden. Daarover hielden wij een webinar. De video en de presentatie daarvan kun je terugkijken. Ook hebben we de vragen en antwoorden voor je verzameld.

Kijk verder

afbeelding webinar bijna met pensioen
Chat