Wat verandert er als je met pensioen gaat of met pensioen bent?
De nieuwe pensioenregeling gaat in op 1 januari 2027. Sociale partners (Achmea en de vakbonden), maakten daarvoor een paar belangrijke afspraken met elkaar. Je las er waarschijnlijk al meer over in ons nieuwsbericht hierover. Komende tijd publiceren Achmea en de vakbonden 4 artikelen waarin stap voor stap de belangrijkste veranderingen worden beschreven. Wij plaatsen de artikelen ook op onze website, zodat al onze deelnemers en pensioengerechtigden op de hoogte blijven. Lees vooral mee!
- De belangrijkste kenmerken van de nieuwe regeling
- Dit verandert er in de opbouwfase van jouw pensioen…
- … en dit verandert er in de uitkeringsfase van jouw pensioen.
- Hoe zetten we jouw huidige pensioen om naar de nieuwe regeling (invaren)?
Artikel 3 is vanochtend geplaatst en kun je hieronder lezen. Heb je na het lezen nog vragen?
Neem contact met ons op. We helpen je graag verder.
Artikel 3: Wat verandert er als je met pensioen gaat of met pensioen bent?
Als je met pensioen gaat bij Pensioenfonds Achmea.
Als je met pensioen gaat, kies je voor een variabel of een vast pensioen.
In het eerste artikel heb je kunnen lezen dat jij en Achmea maandelijks een premie betalen waarmee je een persoonlijk pensioenvermogen opbouwt. Wanneer je je pensioen in laat gaan, kies je voor een variabel of een vast pensioen. Een variabel pensioen is een pensioen dat wat meer schommelt en naar verwachting gemiddeld wat hoger is. Een vast pensioen is een stabiel en naar verwachting gemiddeld wat lager pensioen.
Op je 58e maak je een voorlopige keuze voor een variabel of een vast pensioen.
Het pensioenfonds past jouw beleggingen aan op die keuze. Als je met pensioen gaat, maak je je definitieve keuze. Het pensioenfonds begeleidt je daarbij.
Pensioenfonds Achmea biedt alleen een variabel pensioen aan.
Wil je een vast pensioen, dan kun je je pensioenvermogen meenemen en bij een andere pensioenuitvoerder je pensioen aankopen. We noemen dat ‘shoppen’. Het pensioenfonds maakt je pensioenvermogen dan over naar de pensioenuitvoerder waar jij je vaste pensioenuitkering hebt geregeld. Dat kan bijvoorbeeld bij een verzekeraar.
Jij bepaalt nog steeds wanneer je je pensioen in laat gaan.
In de nieuwe regeling kan dit op zijn vroegst 10 jaar voor je AOW-datum. Het bedrag dat je ontvangt wordt dan wel lager. Ook veel andere keuzemogelijkheden blijven hetzelfde. Denk bijvoorbeeld aan deeltijdpensioen.
Als je met pensioen bent bij Pensioenfonds Achmea.
Het pensioenfonds belegt jouw pensioenvermogen.
Het voordeel hiervan is dat je kan profiteren van de beleggingsopbrengsten. Bij positieve rendementen verhogen we je pensioenuitkering. Daar staat tegenover dat je pensioenuitkering ook naar beneden kan gaan als de rendementen tegenvallen. Het pensioenfonds belegt voor alle pensioengerechtigden op dezelfde manier. Je kunt daar zelf geen keuzes in maken.
Pensioenfonds Achmea zorgt ervoor dat jouw pensioenuitkering zo min mogelijk schommelt.
Om grote schommelingen in de hoogte van jouw uitkering tegen te gaan, spreiden we de beleggingsresultaten over een aantal jaar. Verhogingen en verlagingen van je pensioenuitkering doen we zo in stappen en niet in één keer.
Er is een aparte pot die de pensioenen van pensioengerechtigden beschermt.
Deze pot noemen we de risicodelingsreserve en die belegt Pensioenfonds Achmea ook. Met het geld uit deze reserve verkleinen we de kans op het verlagen van je pensioenuitkering. Als je met pensioen gaat, gaat 4% van je pensioenvermogen in deze aparte pot. Deze reserve is maximaal 5% van het totale bedrag dat Pensioenfonds Achmea belegt voor de pensioengerechtigden. Zo dragen alle pensioengerechtigden samen bij aan het voorkomen van pensioenverlagingen.
Bereikt de pot het maximum van 5%, dan wordt het meerdere verdeeld over de persoonlijke pensioenvermogens van de pensioengerechtigden. De pot kan niet negatief worden. Is de pot leeg, dan is er op dat moment geen geld beschikbaar om te voorkomen dat de pensioenen lager worden.
Als je overlijdt na je pensionering staat er een partnerpensioen klaar.
In het tweede artikel van dit vierluik vertelden we je hierover bij ‘3. Partnerpensioen: wat gebeurt er als ik overlijd ná pensioendatum?’.
In deel 4 van dit vierluik gaan we in op het omzetten van je huidige pensioen bij de start van de nieuwe regeling. Pensioenfonds Achmea zet je pensioen dan om naar een persoonlijk pensioenvermogen. We noemen dat ‘invaren’.
Meer informatie vind je op pensioenduidelijkheid.nl en op de website van Pensioenfonds Achmea.