Hoe is het partnerpensioen geregeld in de nieuwe pensioenregeling?

11 juni 2024
Logo Onderweg-naar-nieuw-pensioen

De nieuwe pensioenregeling gaat in op 1 januari 2027. Sociale partners (Achmea en de vakbonden), maakten daarvoor een paar belangrijke afspraken met elkaar. Je las er waarschijnlijk al meer over in ons nieuwsbericht hierover. Komende tijd publiceren Achmea en de vakbonden 4 artikelen waarin stap voor stap de belangrijkste veranderingen worden beschreven. Wij plaatsen de artikelen ook op onze website, zodat al onze deelnemers en pensioengerechtigden op de hoogte blijven. Lees vooral mee!

  1. De belangrijkste kenmerken van de nieuwe regeling
  2. Dit verandert er in de opbouwfase van jouw pensioen…
  3. … en dit verandert er in de uitkeringsfase van jouw pensioen.
  4. Hoe zetten we jouw huidige pensioen om naar de nieuwe regeling (invaren)?

Artikel 2 is gisteren geplaatst en kun je hieronder lezen. Heb je na het lezen nog vragen?

Neem contact met ons op. We helpen je graag verder.

Artikel 2: Hoe is het nabestaandenpensioen geregeld in de nieuwe pensioenregeling van Achmea

Veel collega’s stelden deze vraag onder het vorige artikel over de nieuwe pensioenregeling waarnaar we op weg zijn. We veranderen het partnerpensioen omdat dit moet volgens de wet. Hieronder proberen we zo goed mogelijk antwoord te geven op jullie vragen. We hakken de vraag over partnerpensioen in 3 stukjes en geven daarna antwoord op 2 aanvullende vragen over veranderingen in de opbouwfase van je pensioen.

1. Partnerpensioen*: wat gebeurt er als ik overlijd voor mijn pensioendatum?

Als jij bij Achmea werkt en overlijdt, ontvangt je partner een maandelijkse uitkering zolang hij of zij leeft.  Dit heet het partnerpensioen. Het partnerpensioen is in de nieuwe regeling 30% of 35% van het salaris dat je verdiende voor je overleed. Het partnerpensioen dat je nu al hebt opgebouwd raak je niet kwijt. Je partner krijgt dit na jouw overlijden namelijk uitgekeerd bovenop de hierboven genoemde 30% of 35% van je salaris en behoud je ook als je uit dienst gaat. Op mijnpensioenoverzicht.nl zie je bij ‘Als ik overlijd’ hoeveel dit is.

Uit doorrekeningen blijkt dat het nieuwe partnerpensioen voor veel deelnemers aan de pensioenregeling een verbetering is. Over de precieze hoogte van het partnerpensioen (30% of 35% van je salaris) maken sociale partners nog afspraken bij de volgende cao (de cao per 1 september 2025). Daarover informeren we je later.

In de huidige regeling is de hoogte van het partnerpensioen afhankelijk van:

1. Hoeveel jaar je hebt deelgenomen aan de regeling

2. Het aantal jaren tot je pensioendatum op het moment dat je overlijdt.

In de nieuwe regeling maakt dat niet meer uit: je partner ontvangt in alle gevallen 30%/35% van je laatstverdiende salaris.

Hoeveel jouw partner in je huidige regeling krijgt op het moment dat je overlijdt, zie je in Mijn pensioen bij Pensioenfonds Achmea.

Aanvullend tijdelijk partnerpensioen

Overlijd je tijdens je dienstverband met Achmea en ontvangt je partner dan nog geen AOW? Dan ontvangt hij of zij aanvullend op het partnerpensioen ook ‘tijdelijk partnerpensioen’. Je partner krijgt dit uiterlijk totdat hij of zij AOW ontvangt. Het tijdelijk partnerpensioen is er ook in de huidige pensioenregeling. Dit verandert dus niet.

De hoogte van het jaarlijkse tijdelijk partnerpensioen is gelijk aan de maximale jaarlijkse uitkering uit de Algemene nabestaandenwet (Anw) die nabestaanden van de overheid ontvangen. De maximale Anw-uitkering bedraagt in 2024 circa 19.000 euro.  We verminderen het tijdelijk partnerpensioen met het Anw-bedrag waarop jouw partner recht heeft. We lichten dit toe met een voorbeeld: Stel dat je partner in 2024 recht heeft op een Anw-uitkering van jaarlijks €17.000,-, dan bedraagt het tijdelijke partnerpensioen vanuit Pensioenfonds Achmea in dit jaar ongeveer €2,000,-.  Deze maandelijkse uitkering stopt als je partner AOW ontvangt.

2. Partnerpensioen: wat gebeurt er als ik uit dienst ga bij Achmea?

In de huidige regeling houd je recht op het nabestaandenpensioen dat je tot je datum uit dienst hebt opgebouwd. In de nieuwe regeling is dat niet meer zo. Ga je uit dienst en heb je nog geen nieuw dienstverband? Dan loopt het partnerpensioen van Pensioenfonds Achmea nog 3 maanden door. Na deze periode krijgen je partner en kinderen géén nabestaandenpensioen van ons pensioenfonds als je overlijdt. Je kunt het partnerpensioen wel zelf blijven verzekeren. Heb je een nieuwe werkgever met een pensioenregeling? Dan hoef je het partnerpensioen bij Pensioenfonds Achmea waarschijnlijk niet zelf te blijven verzekeren. In de pensioenregeling van je nieuwe werkgever is meestal ook weer partnerpensioen verzekerd. Kijk hier goed naar als je van baan verandert.

3. Partnerpensioen: wat gebeurt er als ik overlijd ná pensioendatum?

Ook als je al met pensioen bent, is er een partnerpensioen geregeld voor je partner als je overlijdt. Dat partnerpensioen is 70% van jouw eigen pensioen. Net als nu. Op het moment dat je met pensioen gaat, kunnen jij en je partner kiezen voor minder partnerpensioen en meer pensioen voor jezelf. Het omgekeerde kan ook: meer partnerpensioen en minder pensioen voor jezelf. Heb je geen partner? Dan gaat het partnerpensioen automatisch naar het pensioen voor jezelf. Je eigen pensioen wordt dan hoger.

We hebben een aantal rekenvoorbeelden gemaakt om te laten zien hoe het werkt met het partnerpensioen.

4. Is er in de nieuwe pensioenregeling straks ook een maandelijkse uitkering voor mijn kinderen als ik  overlijd?

Ja, elk kind krijgt tot haar of zijn 25e 20% van het salaris dat je verdiende voor je overleed. Dit is straks beter en eenvoudiger geregeld dan in de huidige regeling. Want in de huidige pensioenregeling is de uitkering lager en kan deze langer doorlopen (totdat je kind 18 jaar is of tot 27 jaar als hij of zij studeert of een Wajong-uitkering ontvangt).

In de ‘oude’ pensioenregeling heb je al een wezenpensioen opgebouwd. Dat bedrag blijft staan voor je kinderen tot ze 18 jaar zijn. Je kinderen krijgen dit na jouw overlijden uitgekeerd bovenop de hierboven genoemde 20% van je salaris. De uitkering op basis van het oude opgebouwde wezenpensioen  behoud je het ook als je uit dienst gaat. Op mijnpensioenoverzicht.nl zie je bij ‘Als ik overlijd’ hoeveel dit is.

Ga je uit dienst en heb je nog geen nieuw dienstverband? Dan loopt ook deze verzekering maximaal 3 maanden door.

5. Blijf ik ouderdomspensioen opbouwen als ik arbeidsongeschikt raak?

Als je geheel arbeidsongeschikt raakt, blijf je pensioen opbouwen.  Daarnaast blijft het partner- en wezenpensioen verzekerd. Achmea en jij hoeven er dan niet meer voor te betalen. Ben je gedeeltelijk arbeidsongeschikt verklaard? Dan is de pensioenregeling voor het deel dat je nog werkt gelijk aan de regeling bij arbeidsgeschiktheid.

Het kan zijn dat je ook een aanvulling krijgt op je WIA-uitkering. Die krijg je dan niet van Pensioenfonds Achmea, maar van Centraal Beheer. Je leest er meer over op Achmeanet.

*Je partner krijgt partnerpensioen als jullie getrouwd waren, een geregistreerd partnerschap hadden. of samenwoonden. Bloed- of aanverwanten gelden niet als partner. Kijk in het pensioenreglement van pensioenfonds Achmea voor de precieze regels.

Meer informatie vind je op pensioenduidelijkheid.nl en op de website van Pensioenfonds Achmea.

 

 

 

 

 

Chat