We sturen op 3 soorten duurzaamheidsrisico's
Pensioenfonds Achmea monitort en stuurt op duurzaamheidsrisico’s. Deze zijn onder te verdelen in:
Ecologische risico’s
Het rendement van de belegging kan (negatief) beïnvloed worden wanneer de instelling waarin belegd wordt betrokken is bij een gebeurtenis met een (negatieve) impact op het milieu, waaronder klimaat, gebruik van hulpbronnen, afval en vervuiling.
Sociale risico’s
Het rendement van de belegging kan (negatief) beïnvloed worden wanneer de instelling waarin belegd wordt betrokken is bij een gebeurtenis met een (negatieve) impact op gezondheid, veiligheid, mensenrechten, arbeidsnormen, illegale praktijken of andere sociale aspecten.
Governance risico’s
De bedrijfsvoering (governance) van instellingen waarin belegd wordt kan het rendement op de belegging negatief beïnvloeden door bijvoorbeeld suboptimale zakelijke ethiek, concurrentie of gebrekkige omgang met regelgeving en risk management.
Het pensioenfonds heeft inzicht in hoe goed zijn liquide portefeuilles presteren op het gebied van ecologische, sociale en governancerisico’s aan de hand van ESG-ratings. Het monitort deze risico’s en stuurt bij waar relevant.
Klimaatgerelateerde en andere milieurisico’s zijn onderverdeeld in 2 categorieën:
- 1. Risico’s gerelateerd aan de transitie naar een koolstofarme economie.
- 2. Risico’s gerelateerd aan de fysieke impact van klimaatverandering.
Transitierisico’s
Het aanpassen aan een koolstofarme en milieutechnisch duurzame economie kan direct of indirect effect hebben op het rendement van de beleggingen. Dit kan bijvoorbeeld door nieuwe regelgeving, technische vooruitgang, veranderingen in marktsentiment, veranderingen in klantvoorkeur of veranderingen in maatschappelijke normen en waarden.
Fysieke risico’s
Verandering in klimaat zoals de frequentie en intensiteit van extreem weer, evenals de geleidelijke verandering in gemiddelde temperatuur en milieuvervuiling in lucht, water en land kunnen, samen met de veranderende biodiversiteit en ontbossing, gevolgen hebben voor het rendement van de belegging. Fysieke risico’s kunnen nog verder onderverdeeld worden in acute en chronische risico’s, die ieder een andere soort effect kunnen hebben op het rendement van de beleggingen. Acute risico’s ontstaan bij extreme gebeurtenissen als overstromingen, droogte en stormen. Chronische risico’s komen voort uit geleidelijke veranderingen zoals temperatuurstijging, zeeniveau stijging en verlies van biodiversiteit. Het pensioenfonds monitort de CO2-uitstoot van de portefeuille.
Voor risico’s gerelateerd aan controverses wordt beoordeeld of de bedrijven in portefeuille zich houden aan internationale normen, zoals UN Global Compact, de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen en de UN Guiding Principles on Business and Human Rights. Schendingen van internationale normen kunnen leiden tot rechtszaken en claims met als gevolg financieel verlies voor de belegger. Het pensioenfonds rapporteert over deze risico’s in het halfjaarverslag over normatieve engagement. Deze is te vinden op de website.
In de Duurzaamheidsinformatie artikel 3 en 8 SFDR in laag 3 van Pensioen 1-2-3 onder Duurzaam beleggen vind je meer informatie over verschillende duurzaamheidsaspecten van de beleggingsportefeuille van de pensioenregeling. Waaronder de SFDR-classificatie in de documenten over 'duurzaamheidsinformatie'.