Duim omhoog voor duurzaam beleggen
Deelnemers zeggen ‘ja’ tegen maatschappelijk verantwoord beleggen (MVB). Maar… het moet niet ten koste gaan van het rendement. Zo blijkt uit het onderzoek dat we begin dit jaar uitvoerden. In dit artikel lees je hoe jullie, onze deelnemers, er tegenaan kijken.
De kijk van deelnemers op verantwoord beleggen is van belang voor ons beleggingsbeleid
Op het gebied van maatschappelijk verantwoord beleggen zijn er veel maatregelen te nemen. Belangrijk is dat de maatregelen overeenstemmen met de wens van de meeste deelnemers. Daarom konden deelnemers en pensioengerechtigden meedoen aan een online-onderzoek over maatschappelijk verantwoord beleggen. 18% deed mee. Dat is een mooi percentage, vooral ook omdat het een uitgebreid onderzoek betrof. Je moest er echt wel even voor gaan zitten.
Dit zijn in het kort de belangrijke resultaten van het online onderzoek
- 81% is positief of zeer positief over de MVB-aanpak van Pensioenfonds Achmea.
- 61% vindt de inzet op MVB voldoende, voor 23% mag er nog wel een tandje bij.
- Bij de thema’s staat mensenrechten bovenaan, daarna natuur & milieu. Gezondheid komt op de derde plaats, gevolg door klimaatverandering, en arbeidsnormen.
- Pensioenfonds Achmea moet vooral niet investeren in controversionele wapens bont, gokken en tabak.
- Kinderarbeid en corruptie zijn een absolute ‘no go’.
Het bestuur van Pensioenfonds Achmea gaat met de resultaten aan de slag
Daarbij kijken we direct of we bont en gokken ook kunnen uitsluiten van de beleggingsportefeuille. Natuurlijk kijken we in de volle breedte naar de resultaten om te bekijken hoe we met onze beleggingen kunnen inspelen op de wensen en voorkeuren van onze deelnemers en pensioengerechtigden.
Het bestuur toetst maatregelen voor maatschappelijk verantwoord beleggen vooraf op rendement-risico impact
Zeker 67% van de deelnemers vindt dat maatschappelijk verantwoord beleggen goed is, maar niet mag zorgen voor een lager financieel resultaat. Leveren maatschappelijk verantwoorde beleggingen inderdaad minder op? Vroeger was dat misschien zo, maar nu blijkt uit veel onderzoek dat verantwoord beleggen een minimaal gelijkwaardige verhouding rendement-risico heeft. Het bestuur van Pensioenfonds Achmea heeft de overtuiging dat op lange termijn verantwoord beleggen geen negatief effect heeft op de verhouding rendement-risico. Daar toetsen we altijd op bij de beoordeling van mogelijke maatregelen. Verder wordt verantwoord beleggen ook vanuit het perspectief van risicomanagement ingezet om beleggingsrisico’s te beperken.
We streven naar duurzaam beleggen én een goed rendement
We streven ernaar om met het beleggen van jouw pensioenvermogen een zo goed mogelijk rendement te halen. Daarbij hebben we vanuit onze maatschappelijke rol ook oog voor de gevolgen van onze beleggingen voor mens, milieu en maatschappij. Pensioenfonds Achmea maakt steeds meer werk van maatschappelijk verantwoord beleggen. We willen niet alleen een goed pensioen voor de deelnemer opbouwen, maar ook een leefbare wereld achterlaten. Dat is terug te zien in concrete maatregelen.
Een aantal maatregelen die we al namen vanuit onze maatschappelijke verantwoordelijkheid
Eerder deden we bijvoorbeeld al de tabaksindustrie en fabrikanten van clusterbommen in de ban. Afgelopen jaar kwamen daar bedrijven bij die een aanzienlijk deel van hun omzet halen uit steenkolen en teerzanden. Ook zijn concerns die schalieolie produceren en olie halen uit arctische gebieden aan de lijst toegevoegd. En als gevolg van de oorlog in Oekraïne heeft Pensioenfonds Achmea besloten te stoppen met beleggen in staatsobligaties van Rusland en Belarus.
We oefenen ook invloed uit op de bedrijven waarin we beleggen
Bij maatschappelijk verantwoord beleggen kiest Pensioenfonds Achmea niet alleen zorgvuldig de bedrijven (en landen) uit waarin we beleggen. Ook oefenen we invloed uit op de bedrijven. Denk aan het stemrecht op aandeelhoudersvergaderingen. Verder gaan we de dialoog aan met bedrijven en proberen we tot afspraken te komen over een meer verantwoorde bedrijfsvoering voor mens, milieu en maatschappij.
Meer weten?
Je leest meer in de samenvatting (pdf) van de uitkomsten van het onderzoek. Bij Ons beleggingsbeleid, 'We kiezen nadrukkelijk voor verantwoord beleggen' vind je meer informatie over onze activiteiten op het gebied van maatschappelijk verantwoord beleggen.