Hoeveel risico wil jij lopen met je pensioen? Zo denk jij erover

25 november 2021
Logo Onderweg-naar-nieuw-pensioen

Nederland gaat over naar een nieuw pensioenstelsel. Dat betekent dat ook de pensioenregeling van Achmea en InShared opnieuw moet worden ingericht. Daarvoor willen we weten hoe onze deelnemers en pensioengerechtigden aankijken tegen risico. Wij hebben hier onderzoek naar gedaan. In dit artikel lees je meer over de resultaten en wat we er mee doen.

We staan voor één van de grootste veranderingen in de Nederlandse pensioenwereld ooit

De grote lijn is globaal bekend, veel details nog niet. Toch zijn we al volop in gesprek met Achmea en de vakbonden over de nieuwe mogelijkheden. We vinden het belangrijk om hierin mee teNieuwe pensioenwetgeving met een jaar uitgesteld nemen hoe onze deelnemers en pensioengerechtigden naar hun pensioen kijken.

Een cruciale vraag daarbij is: hoeveel risico vinden jullie acceptabel bij je pensioen?

Afgelopen voorjaar ontvingen alle deelnemers en pensioengerechtigden een uitnodiging om aan een (online) risicobereidheidsonderzoek mee te doen. Als voorbereiding op het nieuwe pensioenstelsel is zo’n onderzoek ook verplicht en daarna moet het elke 5 jaar opnieuw worden gedaan.

Het onderzoek draaide vooral om het beleggingsrisico

Voor pensioenfondsen is beleggen een must. Wordt dat niet gedaan, dan zouden pensioenen veel lager uitvallen. Maar met beleggen loop je natuurlijk wel meer risico: je pensioen kan hoger uitvallen, maar de kans op verlagingen kan ook groter zijn. De vraag is: hoeveel risico wil jij lopen? In het onderzoek kon je aangeven hoeveel beleggingsrisico jij wilt nemen met je pensioen.

De belangrijkste resultaten

  • Velen van jullie hebben meegedaan aan het onderzoek. Bedankt daarvoor! Daardoor kunnen we betrouwbare uitspraken doen. Er waren in totaal 3.452 respondenten: 1.876 Achmea-medewerkers, 890 pensioengerechtigden en 686 ex-medewerkers.
  • De algemene risicobereidheid is gemiddeld. In het onderzoek kon je je risicobereidheid aangeven op een schaal van 0 tot 10. Daar kwam gemiddeld een 5,5 uit. Wat hierbij opviel is dat ruim een kwart van de jongeren (tot 37 jaar) koos voor het hoogst mogelijke risico. Jongeren zijn bereid meer risico te nemen dan ouderen en mannen wat meer dan vrouwen. Ook neemt de risicobereidheid toe naarmate het inkomen hoger is.
  • De groep die vindt dat er met pensioengeld geen enkel risico mag worden genomen,­­ is relatief klein. Van de pensioengerechtigden heeft ongeveer 1 op de 6 deze mening en bij de huidige en ex-medewerkers is dat maar een paar procent.
  • We vroegen ook of je liever een vaste of juist liever een variabele pensioenuitkering wilt krijgen. Hier kwam geen duidelijke voorkeur uit. Iets meer respondenten kiezen voor een vaste uitkering. Jongeren kiezen wat vaker voor variabel, ouderen wat vaker voor vast.
  • De groep die liever zelf de beleggingen wil kiezen, is ongeveer even groot als de groep die dat liever over laat aan het pensioenfonds.
  • De meeste respondenten geven aan dat ze in staat zijn een tegenvaller in het pensioen op te vangen. Zo’n 15% geeft aan dat niet te kunnen. Bij de pensioengerechtigden is die groep een stuk groter, namelijk 27%.

Wat is het effect van beleggen op je pensioenuitkering?

Ook stelden we de vraag in het onderzoek wat volgens jou het effect van het beleggingsrendement is op je pensioenuitkering. Dat wordt te laag ingeschat of is onbekend. We vroegen hoeveel euro pensioen je krijgt van elke euro die aan premie betaald is. Een kwart van de respondenten heeft daar geen idee van. Een grote groep denkt dat je voor elke euro premie minder dan 2 euro pensioen krijgt. Ervaring uit het verleden leert dat dit in werkelijkheid rond de 4 euro is en tussen de 3 en 4 euro als het tegenzit. Toch goed om je dat te realiseren!

Wat doen we met de resultaten?

We bespreken de uitkomsten van het onderzoek met de cao-partijen. Zij moeten straks de eerste belangrijke keuzes maken voor de pensioenregeling van de toekomst. De uitkomsten van dit onderzoek helpen bij het vaststellen van de nieuwe regeling en het toekomstige beleggingsbeleid.

Allerlei keuzes moeten worden gemaakt. Essentiële vragen zijn bijvoorbeeld:

  • hoeveel keuzevrijheid krijgen deelnemers en pensioengerechtigden?
  • hoe gaan we om met solidariteit?

Keuzevrijheid

Sociale partners (werkgever en vakbonden) gebruiken het onderzoek onder meer om te bepalen of we een regeling krijgen die meer of minder ruimte biedt om zelf het beleggingsrisico te kiezen. Meer keuzevrijheid betekent ook een grotere eigen verantwoordelijkheid om zelf je pensioen vorm te geven. Een deel van de respondenten vindt die keuzevrijheid belangrijk, een ander deel zit daar niet op te wachten.

Solidariteit

Een ander belangrijk vraagstuk is de mate waarin we risico’s samen delen (solidariteit). Denk bijvoorbeeld aan het lang leven-risico. Iemand die heel oud wordt, ontvangt veel meer pensioen dan gemiddeld. Nu wordt dat uit ‘de gezamenlijke pot’ betaald. Blijft dat straks zo? Welke risico’s dragen we samen en welke individueel? Beslissingen daarover liggen in handen van de sociale partners.

We houden je op de hoogte

Veel details van het nieuwe pensioenstelsel zijn nu nog niet bekend. Begin volgend jaar moet er veel meer duidelijk worden. Dan wordt de wetgeving verwacht. Zijn er nieuwe ontwikkelingen dan laten we jou dat weten. Heb je vragen over de uitkomsten van het onderzoek? Stel ze per e-mail aan Wilfried Spekreyse van het bestuursbureau.

Chat